Ostatnimi czasy badania nad właściwościami przypraw zyskały ogromną popularność w świecie nauki w kontekście ich wartości odżywczych, jak i wpływie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Uważa się, że oprócz polepszania aromatu i smaku potraw lądujących na naszych stołach, charakteryzują się one wysokim potencjałem przeciwutleniającym, a więc łagodzą różne zespoły chorób metabolicznych i zwyrodnieniowych. Obecnie wymienia się blisko 180 różnych substancji biologicznie aktywnych zawierających się w różnych przyprawach, które znajdują skuteczne zastosowanie w leczeniu takich chorób jak nowotwory, cukrzyca, czy też choroby układu naczyniowo-wieńcowego. Czy wśród nich możemy znaleźć takie, które nadają aromat i smak słodyczom? Ależ jak najbardziej! Jest jedno „ale”- muszą to być słodycze wytwarzane tradycyjnie, gdyż tylko do takich trafiają prawdziwe przyprawy, a nie ich syntetyczne substytuty. Zapamiętajcie to, gdyż tylko o takich słodyczach i przyprawach będzie tutaj mowa.

Imbir, kluczowa przyprawa w produkcji jakże popularnego I dobrze nam znanego ciasta piernikowego, jest cennym źródłem przede wszystkim substancji o wdzięcznej nazwie gingerole (od angielskiej nazwy ginger= imbir), które posiadają właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, regulujące pracę przewodu pokarmowego, a także odpowiadają za właściwości rozgrzewające produktów z dodatkiem imbiru. Wykazano, że gingerole zapobiegają rozwojowi nowotworu piersi i posiadają silne działanie przeciwzapalne hamując produkcję prozapalnych cytokinin, czy też regulując pracę układów odpowiedzialnych za reakcje immunologiczne na infekcje. Co więcej, sok z imbiru wykazuje działanie hipoglikemiczne, tzn. obniża poziom cukru we krwi – cukrzyco miej się na baczności! Jakby tego było mało, w dostępnej literaturze naukowej dotyczącej imbiru możemy znaleźć doniesienia wskazujące na jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwymiotne, antyalergiczne, hamujące rozwolnienie, ochronne względem wątroby… Rozbolała was głowa od natłoku informacji? Nie martwcie się – imbir to również naturalny analgetyk, czyli środek przeciwbólowy J.

Lubicie pieczone jabłka z cynamonem? Ja uwielbiam! Okazuje się, że cynamon, to nie tylko smak świąt, ale również cenne źródło substancji biologicznie aktywnych – m.in. kwasu i aldehydu cynamonowego oraz licznych olejków eterycznych, np. eugenolu. Powoduje to, że cynamon hamuje mnożenie się komórek nowotworowych, a wręcz stymuluje ich śmierć komórkową! Przyprawa ta powinna być dobrze znana cukrzykom, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia insulinooporności i poprawia prawidłową regulację poziomu cukru we krwi. Podobnie jak imbir, cynamon to naturalny analgetyk, a wszystko za sprawą wspomnianego eugenolu – substancji która znalazła już swoje zastosowanie w tabletkach na ból zębów.

Najdroższa przyprawa na świecie to szafran, a druga to… Wiecie? Tak, to kardamon! Popularny dodatek do aromatyzowanych herbat i kaw. Zawiera on liczne olejki eteryczne, wśród których znaczną część stanowią terpeny, takie jak cineol (inaczej eukaliptol), terpineol, czy octan terpinylu. Kardamon działa ochronnie przede wszystkim na komórki wątroby chroniąc ją przed powstawaniem zmian nowotworowych, ale również pomaga w leczeniu chłoniaków zwiększając aktywność splenocytów (komórek produkowanych w śledzionie).

Przyszedł w końcu czas na goździki. Nie chodzi tutaj o popularne w czasach PRL kwiaty, bez których nijak nie mogła się obejść celebracja Dnia Kobiet J. Goździki jako przyprawa to nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego (czapetki pachnącej), która bogata jest w eugenol i jego pochodne, kariofilen oraz liczne inne olejki eteryczne, np. wanilina (odpowiadająca za smak waniliowy). Przyprawa ta ma właściwości łagodzące powstawanie chorobotwórczych zmian skórnych oraz zwiększa pulę enzymów ochrony antyoksydacyjej organizmu, a więc chroni przed uszkodzeniami wywołanymi obecnością wolnych rodników.

dr Michał Złoch

dr Michał Złoch

Insta_PhD

Niniejszy wpis przygotowałem dla Was , dzieląc się wiedzą naukową i dostosowując do Waszych codziennych potrzeb. Razem z Żoną tworzymy dla Was tego bloga oraz markę ubranek Czyste Dziecko.